Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požární stříkačky:

PS 12 - obsah 1200ccm

- rv. 1976 - s tímto strojem jsme 10 let jezdili na závody, výkon dlouho nepostačoval, ale samozřejmě pracant je to výborný. 24 hodinové šichty na zátopách v 1997, ale také lokálních v letech 2007, 2006 jsou toho důkazem. Také při požáru sladovny v roce 2001 byla bez problému stříkačka využita.

PS 12 - obsah 1500ccm

- tato stříkačka byla zakoupena na jaře roku 2008. Se starou PS 12 s obsahem 1200 bez úprav už se závodnímu družstvu nechtělo jezdit. Po hledání v inzerátech, byl nalezen jeden kus od Ostravy za 42 000 Kč. Stříkačka byla po generální opravě , a po prohlédnutí bratry Leciánem, Šáškem a Pinkasem přivezena. Po vyřešení problému s jiným zavitem na sacím víku než na našich savicích je používána na závodech. Výtlak je o hodně lepší než u staré mašiny a odpovídá přesně možnostem družstva.

Obrazek

Vozidla

Zásahové vozidlo Avia:

V době znovuobnovení činnosti sboru náborem mladých v roce 1996 se pro přepravu na závody používala obecní multikára se zapřáhnutým vozíkem. Někdy se ovšem stávala, že multikára nebyla k dispozci, či byla nepojízdná. Potom se muselo využít osobních automobilů členů. Hasičské auto - stará Tatra 805 byla nepojízdná. Párkrát se s ní tedy "vyjelo", ale max 2km vzdálených obcí.Později byla zešrotována.

Sbor zakoupil od JZD Němčice vůz Avia, kterému byl obnoven lak v dílně Petra Klapila a díky tomu patří mezi nejhezčí auta v okolí. Auto ovšem po použivání družstevníky na rozvoz obědů po polích nebylo a není v ideálním stavu. Opravy jsou nutností. Co se zatím nepodařilo nikomu vyřešit, je únik vzduchu, který znemožňuje rychlý odjezd z hasičárny.

Avia

Přepravní a zásahová dodávka Ford Transit

V roce 2016 byl z prostředků obce Mořice a z příspěvku Nadace AGROFERT zakoupeno vozidlo Ford Tranzit. Jedná se o prodlouženou verzi s 9 místy. Cestování na závody tak bude komfortnější, bezpečnější a ekonomičtější. Stávající zásahové vozidlo Avia nebude tolik opotřebováváno.

Ford Transit SDH Mořice

Ford Transit SDH Mořice

banner_agrofert_morice.jpg

 

 Kalové čerpadlo

Kalové čerpadlo

Elektrocentrála 

Elektrocentrála

Halogenová svítidla 

Halogeny

Požární stříkačka PS8 

PS8

V roce 2010 byla pořízena PS8. Jedná se o požární stříkačku vyrobenou v roce 1953. Bude sloužit při závodech veteránů a také v případě nutnosti jako pracovní stroj. Motor je dvouválcový, dvoutaktní, vodou chlazený o výkonu 30 ks při 3500 ot. v min. Chlazení je vodní průběžné - přímé - po nasátí vody čerpadlem. Chladicí voda probíhá zpět do čerpadla. Změnou polohy trojcestného kohoutu lze chladicí vodu z motoru vypouštět přímo od stroje hadičkou a tak opticky kontrolovat správnost chlazení.Čerpadlo je odstředivé jednostupňové. Má jedno sací hrdlo 110 a 2 výtlačná hrdla 75 se zpětnými samouzavíracími ventily. Je spojeno s motorem pevnou spojkou. Kontrola sání se děje manovakuometrem, tlaku manometrem. Pro zaplavení a zazimování čerpadla je uspořádána nad sacím hrdlem nálevka. Odvodnění se děje odvodňovacím otvorem přiměřeného průměru - odvodnění motoru příslušnými kohouty.Vývěva je plynová pro dvoutakt.

 

Technická data
Výrobce:
THZ Vysoké Mýto
 
Typ:
7202
Motor:
THZ SM-31
Obsah válců:
635,1 cm3
Hmotnost (pohotovostní):
115 kg
Výkon motoru:
20,6 kW při 4500 ot./min.
Chlazení:
vzduchem
Zapalování:
elektromagnetické s cívkou
Objem nádrže:
22 l
Sací hrdlo:
110 mm
Výtlačné hrdlo:
2x 75 mm
Čerpadlo:
jednostupňové, odstředivé
Vývěva:
plynová na nespálené plyny

 

Historická stříkačka Škoda 

Skodovka